Alles voor jouw spreekbeurt!

Geschiedenis

De Graafschap uit Doetinchem is een voetbalclub die uitkomt in de Nederlandse Eredivisie.

De club is opgericht op 1 februari 1954. De bijnaam is de Superboeren. In Doetinchem werd onder leiding van de heer Roodbergen de club De Graafschap opgericht. In Doetinchem was daarvoor nog nooit topvoetbal gespeeld. In 1959 degradeerde de club naar de Tweede divisie. Maar de club vocht zich terug en in 1973 werd voor het eerst De Eredivisie bereikt. Sindsdien speelde De Graafschap verschillende malen voor kortere of langere tijd in de Eredivisie. De Graafschap werd nooit landskampioen en won nooit de nationale beker. Wel werd de ploeg in 1991, 2007 en 2010 kampioen van de Eerste divisie. De club heeft een tenue met een horizontaal blauw en wit gestreept shirt en een witte broek.

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Fortuna`54. Er waren ongeveer 12000 mensen aanwezig om De Graafschap voor het eerst te zien voetballen. Een kaartje voor de wedstrijd kostte € 1.09. De Graafschap kwam op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Anton Beumer. Uiteindelijk werd de wedstrijd 1-1.

In de geschiedenis zijn bij De Graafschap enkele belangrijke personen geweest:

Leenert Yssenagger

Hij was de eerste trainer van De Graafschap. Hij gaf drie keer in de week training aan de spelers van De Graafschap. Tijdens de wedstrijden moedigde hij samen met assistent trainer Huber de spelers aan.

Stadion

De Graafschap voetbalt al sinds de oprichting in Stadion De Vijverberg. Het stadion ligt in Doetinchem. Op de plek waar nu het stadion staat lagen vroeger allemaal vijvertjes. Die vijvertjes werden drooggelegd en daarop werd een hotel gebouwd. Op de plek van het hotel is in 1954 Stadion De Vijverberg gebouwd.

Tot 1998 heeft De Graafschap op de ‘oude’ De Vijverberg gespeeld. Daarna werd het stadion in twee jaar tijd helemaal verbouwd. Er werden vier overdekte tribunes gebouwd waar iedereen kan zitten. De namen van de vier tribunes zijn: Vijverberg tribune, Roodbergen tribune, Groenendaal tribune en Spinnekop tribune. Op dit moment kunnen er 12600 mensen in het stadion.

In de zomer van 2008 is er veldverwarming aangelegd onder de grasmat. Daardoor kunnen de wedstrijden ook doorgaan als er vorst in de grond zit. De grasmat bevriest nu niet meer. Ook is in de zomer van 2008 een aantal vakken van de Spinnekop tribune weer een staantribune geworden. In 2015 is er wederom nieuwe veldverwarming aangebracht.

Trainingscomplex

De selectie en alle jeugdelftallen van De Graafschap werken hun trainingen af op Sportpark De Bezelhorst. Deze is gelegen aan de Bezelhorstweg 89 in Doetinchem. 

Superboeren

De Graafschap wordt ook wel De Superboeren genoemd. Superboeren is in heel Nederland bekend en staat voor strijd, sfeer en saamhorigheid. Met de term Superboeren wordt niet alleen de spelersgroep, maar ook de aanhang van De Graafschap aangeduid.

D’ran

Naast de naam Superboeren is er ook het Achterhoeks woord: D’ran. Het woord betekent er tegenaan. Ter hoogte van de middenstip, voor het speelveld is een tegel geplaatst met de tekst D’ran erop. Op het moment dat de spelers het veld betreden zien ze de tegel.

Mascotte

De Graafschap heeft ook een clubmascotte met de naam Guus. Guus is vernoemd naar oud- De Graafschapper Guus Hiddink. Guus is een zebra en is de mascotte van Supportersvereniging Vriendenkring en wordt gebruikt voor de jeugdleden maar ook voor activiteiten van de Superboertjes en maatschappeljke projecten.

Superboertjes

Dit is de kidsclub van De Graafschap. De kidsclub telt ruim 500 leden van 0 tot en met 12 jaar. Kinderen die lid zijn van de Superboertjes kunnen deelnemen aan diverse activiteiten zoals, opgeven voor de Player Escort, het Sinterklaasfeest met Warboel, Paaseieren zoeken door het stadion, spandoekenmiddag, persconferentie met de spelers maar ook het slaapfeest "T Geet hier Spoken. Mooie activiteiten bij de mooiste club van de Achterhoek.

Supporters

De Graafschap kan altijd rekenen op een vast aantal seizoenkaarthouders. De Graafschap had zelfs in de Eerste divisie altijd een groot aantal thuissupporters. De Graafschap staat ook bekend om de fanatieke supporters op de Spinnekop. Deze tribune is gevuld met de harde kern van De Graafschap en zij proberen elke wedstrijd voor een goede sfeer te zorgen. Ook vak 15/16, waar de Brigata Tifosi staat, laat zich onbetuigd.

Lied tijdens opkomst & goaltune

De Graafschap had enkele jaren het lied van Safri Duo – Bongo Song als opkomstlied. Soms werd ook Deurdonderen van Normaal gedraaid. Tegenwoordig wordt de opkomsttune van Jovink, T'Geet hier Spoken, gedraaid. De supporters van De Graafschap en meestal ook de tegenpartij staan dan onder luid applaus op en zingen en klappen mee. De Goaltune van De Graafschap is een stukje uit Parada de tettas van de Vengaboys. 

Bekende namen

Guus Hiddink
Guus Hiddink is inmiddels bekend over de hele wereld. Hij is trainer geweest van PSV en Real Madrid. Ook is hij van verschillende landen bondscoach geweest; uiteraard van het Nederlands Elftal maar ook van Zuid-Korea, Australiƫ en van Rusland.Op dit moment is hij bondcoach van Turkijke. Maar Guus Hiddink komt van De Graafschap. Hij heeft in de jeugd en in het eerste elftal gespeeld. Ook werd hij op jonge leeftijd al assistent-trainer. Omdat hij uit de Achterhoek komt, is hij altijd supporter gebleven van De Graafschap.

Wim Engel
Deze man is ook trainer geweest. Hij stond bekend als een hele strenge trainer. De spelers moesten veel conditietraining doen. Hij ging ’s avonds zelfs bij de spelers thuis kijken of ze wel op tijd naar bed gingen.

Jan Vreman
Hij heeft vanaf 1985 tot zijn afscheid in 2002 bij De Graafschap gevoetbald. Hij was een hele goede verdediger. Omdat hij altijd bij De Graafschap heeft gevoetbald, was hij een publiekslieveling. Op dit moment is hij trainer van jong De Graafschap.

Partners

  • Kampioensbakker Paul Berntsen
  • NowOnline
© 2011 - 2024 - Superboertjes (Kidsclub De Graafschap)
disclaimer contact Cookiebeleid
Met plezier gemaakt door NowOnline.